niedziela, 20 października 2013

Orzechowiec



Jedna z moich ulubionych pozycji świątecznych. Od kilku lat nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Po pierwsze orzechy włoskie z domowego ogródka, po drugie krem i smak miodu.
Ciacho wymaga więcej czasu i cierpliwości .





Składniki:


ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 125g margaryny (pół kostki)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  •  2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa orzechowa:
  • 30dag orzechów włoskich
  • 125 g margaryny (pół kostki)
  • 2 łyż miodu
  • 0,5 szklanki cukru pudru
Krem:
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyż. mąki pszennej
  • 2 łyż. budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru .
  • żółtko jajka

Wykonanie :

ciasto 
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części. 

polewa orzechowa
Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane  orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć w miejsze kawałki.)

Na jeden placek nałożyć polewę . Drugi placek pieczemy bez polewy.

Piec po 15 min (180-190 stopni)

Krem
Żółtko rozbełtać w pół szklanki mleka  następnie dodać mąkę i budyń. Dokładnie wymieszać aby nie pozostały żadne grudki. Resztę mleka zagotować na małym ogniu. Do gotującego mleka dodać rozczyn z mąki. Do momentu powstania budyniu. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Masło ucierać stopniowo dodając ostudzony budyń. Całość miksujemy na szybkich obrotach.


Na pierwszym kruchym placku rozsmarować krem, przykrywając drugim plackiem z polewą orzechową.



(Można obydwa placki przygotować  w polewie orzechowej )



poniedziałek, 7 października 2013

Tort Tiramisu


Chyba nie ma osoby która nie spróbowała chociaż raz tiramisu . Nie żadne gotowe ciasto w paczce . Tylko własne tiramisu do kawy. Można zrobić w pucharkach, foremkach czy też w tortownicy. 

Udane tiramisu to przede wszystkim delikatny krem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto. 


Dzisiaj proponuje Tort tiramisu :




Składniki:

biszkopt 

  • 4 jajka
  • 100g mąki pszennej
  • 33 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g drobnego cukru
do nasączenia 
  • 160 ml ostudzonej mocnej kawy
  •  80 ml likieru może być kawowy albo amaretto
na masę:
  • 750g serka mascarpone
  • 100g drobnego cukru
  • 150 ml śmietanki kremówki
100g czekolady gorzkiej startej na dużych oczkach.

Przygotowanie:

Biszkopt- oddzielamy białka od żółtka. Ubijamy białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo żółtka.
Mąki wymieszać i przesiać . Delikatnie wymieszać z masą nie miksując ! . ( najlepiej drewnianą łyżką)


Tortownice o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia tylko dno formy. Boków niczym nie smarować . Wyłożyć ciasto . Pieczemy w temperaturze 160 -175 stopni, przez 45 min . 

Kawę z likierem wymieszać .

Masa-  kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier.  Dodać serek mascarpone na małych obrotach zmiksować.


Wykonanie :

Pierwszy blat biszkopta kładziemy na tortownicy, nasączamy 1/3 likieru z kawą, dodajemy 1/3 masy serowej i 1/3 wiórek czekoladowych.  Następny biszkopt tak samo nasączamy itp. Kończąc tort wysmarować boki masą , posypać wierzch wiórkami. Dekoracja różna ;)

niedziela, 6 października 2013

Kruche ciasteczka


Idealne na każdy dzień tygodnia, pasują za równo do kawy jak i herbaty. Nie jeden łasuch potrafi zjeść całą miskę tych kruchych łakoci. 


Składniki:


  • 300g mąki
  • 1 jajko
  • 150g masła
  • 70g cukru pudru
  •  1 łyżeczka cukru  z wanilią
Sposób przygotowania:

Jajko roztrzepujemy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mąkem razem z masłem siekamy. Wszystko razem zagniatamy. Na godzinę chłodzimy w lodówce.
Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształty foremkami.

Temperatura pieczenia 170 stopni aż ciasteczka się zarumienią około 10 minut.



Aby ciasteczka były kolorowe, dodajemy barwnik spożywczy w proszku który dosypujemy do mąki .

Ciasto kokosowe


Kolejny prosty przepis na niedzielę. Dla wielbicieli wilgotnej babki i kokosu. 




Składniki:


  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru (można mniej)
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki oleju.
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżeczka olejku waniliowego bądź śmietankowego
  • 1  łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1  łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Rozdzielamy jajka , białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy aż powstanie puszysty kogel mogel. Wrzucamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kokos, olejek waniliowy i olej z mlekiem. Mieszamy powoli, delikatnie aby jajka nie opadły.

Ciasto wlewamy do keksówki. (30x 10 cm)
Pieczemy około 60 minut do suchego patyczka.




Smacznego :)


Racuchy kochane :)



Naleśniki i tak samo nasze kochane racuchy należą do szybkiego deseru na zaspokojenie "mamy coś dobrego ". Nie są ani czasochłonne ani też trudne. Nigdy nie zapomnę racuchów babci są one nie do podrobienia . Smak dzieciństwa. Ile Pań czy Panów w kuchni tyle przepisów na racuchy .


Racuszki z jabłkami :


  • 6 niedużych jabłek
  • 500g mąki pszennej
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu lub mniej (jak kto lubi)
  • szczypta soli


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej, wymieszaj z kefirem i jajkami. Dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia. Ciasto odstawiamy na 10 min .

Jabłka obieramy, można zetrzeć na tarce lub pokroić w talarki albo w kostkę .Wymieszać z ciastem.
Na koniec dodać cynamon .

Smażymy racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą rumiane. Posyp cukrem pudrem.


Smacznego :)

Dlaczego kefir ?
Kefir sprawia, że racuchy są bardzo wilgotne i puszyste. Również można zastąpić maślanką lub zsiadłym mlekiem.



Sernik nowojorski

Kiedyś myślałam o serniku jak o największym wrogu. Zawsze mama powtarzała, że ser opada w serniku, bo pęka, bo to i tamto. W pierwszym serniku świątecznym nie dodałam białek. Sernik w piekarniku, a białko na blacie. Chociaż sernik był całkiem dobry. Ostatnimi czasy wypróbowałam kilka, a może już kilkanaście serników. Jeden z moich ulubionych, który pojawia się chociaż raz w miesiącu jest Sernik nowojorski (New York Cheesecake) . Jest po prostu znakomity, delikatny i aksamitny rozpuszcza się w ustach sam :) Wykonanie spodu nie wymaga wielkich umiejętności.



  Składniki;

 spód:

 70 g masła, roztopionego
 140 g ciastek pokruszonych 


 Ciastka rozdrobnić na piasek, dodać  roztopione masło (bądź margarynę) . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (boki oczywiście wysmarować margaryną ), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Odłożyć do lodówki na pół godziny

Ciastka- mam na myśli herbatniki , ciasteczka maślane lub jakiekolwiek kruche.


Składniki na masę serową :


900g sera białego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderczka

250g drobnego cukru [polecam brązowy]
3 łyż. mąki pszennej
wanilia lub olejek waniliowy
skórka z otartej cytryny
3 duże jajka
1 żółtko
200ml kwaśnej śmietany [18 %]


Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do gładkości. Nie miksować zbyt długo tylko do połączenia się składników.

Masę serową wylewamy na schłodzony spód z ciasteczek.


Prawidłowo pieczenie powinno odbyć się w kąpieli wodnej.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Tortownicę wstawić do większego  żaroodpornego naczynia. Pomału nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Po 45 min zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 30 min. Podczas pieczenia najlepiej przykryć górę folią aluminiową . Ciasto po tych 65 min powinno być upieczone. Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca. Powinno być ścięte na środku.



Drugi sposób pieczenia jest tradycyjny wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy przez 30 min po czym zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Przykrywamy wierzch folią aluminiową .




(Nie zapominajmy, że temperatura pieczenia może się wydłużyć )




Górę sernika można  pokryć polewą, lukrem lub sosem .