wtorek, 25 lutego 2014

Babka bananowa z jabłkiem


Babka bananowa jedna z moich ulubionych . Przepis troszkę zmodyfikowany, ale równie pyszny. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie 5 min .



Składniki :
  •  1 i 1/2 szk. mąki
  •  3 duże dojrzałe banany
  • 1 duże jabłko
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 jajko
  •  2/3 szk. oleju
  • 1 łyż. sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. kropelek czekoladowych
  • 2 łyż. cynamonu


Sposób przygotowania:

Banany i pokrojone w kostkę jabłko rozgniatamy widelcem. Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną  i cynamonem.
Do miski wlewamy olej, dodajemy rozgniecione owoce, cukier i jajko. Dodajemy partiami mąkę z sodą i cynamonem. Mieszamy łyżką do momentu połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy i czekoladę . Mieszamy jeszcze raz.

Wstawiamy na 60 min w temperaturze 175 stopni.

sobota, 8 lutego 2014

Cynamonowe ciasto


Cynamon cynamon i jeszcze raz cynamon, uwielbia jego zapach i smak ... jest dla mnie numerem jeden w wypiekach.
Dzisiaj polecam szybkie ciasto cynamonowe na jogurcie z dodatkiem migdałów.



Składniki:

  • 100 g zmielonych migdałów
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 łyż. proszku do pieczeniu
  • 1 łyż. sody oczyszczonej
  • 3 łyż. cynamonu można mniej
  • 100g cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • 50g płynnego miodu
  •  1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 150 ml oleju najlepiej słonecznikowy lub rzepakowy
  • cukier puder do dekoracji

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej najlepiej wyciągnąć z lodówki 2-3 h przed przygotowaniem .

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, migdały - przesiać, odłożyć.

Do większej miski wbijamy jajka,dodajemy jogurt, olej i miód. Wszystko mieszamy trzepaczką . Wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników.

Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem brzegi wysmarować margaryną.

Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 min do "suchego patyczka".

środa, 5 lutego 2014

Ciasteczka marcepanowe



Składniki na około 50 pysznych marcepanowych ciasteczek , są idealnie kruche i rozpływają się w ustach.




  • 90 g miękkiego masła lub margaryny 
  • 60g cukru do wypieków
  • 2 żółtka
  • 130 g masy marcepanowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować lub zagnieść ręcznie do jednolitej masy.
Formować w dłoniach niewielkie kulki, kłaść na blaszce w odstępach gdy ciastka zaczną rosnąć spłaszczyć widelcem robiąc kratkę.

Temperatura pieczenia 190 stopni czas 12- 14 minut do złotego koloru ;)