niedziela, 26 października 2014

Śpiewam, tańczę i jem pomarańcze


Wilgotne, puszyste  ciasto pomarańczowe, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne na każdy dzień.






Składniki:

  • 3/4 szkl, cukru
  • 2 szkl. mąki tortowej
  •  3 jajka
  • 1/2 szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  •  3 łyż. jogurtu naturalnego typu greckiego
  •  1 łyż. sody oczyszczonej
  • 1 łyż. proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  •  1/2 szkl. soku z pomarańczy
  •  skórka starta z dwóch pomarańczy





Przygotowanie:

Skórkę z pomarańczy połączyć z cukrem dokładanie wymieszać. Dodać sok z pomarańczy wymieszać, następnie jogurt naturalny, jogurt, olej i również wymieszać ;) Wbić jajka i jeszcze raz wymieszać . Na koniec wsypać mąkę z proszkiem i sodą . Wymieszać tylko nie za długo do połączenia składników.


Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 min (do suchego patyczka)


środa, 22 października 2014

Murzynek ?



Typowy tradycyjny murzynek który całe dzieciństwo gościł w moim domu , gości również teraz. Był pierwszym ciastem które samodzielnie zrobiłam , Jest dla mnie ciastem elastycznym do którego można dodawać wiele, Murzynek z jabłkami, Murzynek z czekoladą . Można również murzynka obłożyć kremem lub dodać orzechy .




Składniki:


  • 250 g margaryny lub masła
  • 1,5 szkl. cukru (w oryginalnym przepisie są 2 ale dla mnie to stanowczo za dużo)
  •  4 czubate łyżki kakao
  • 0,5 szklanki mleka 
  •  1 łyż. ekstraktu waniliowego lub migdałowego
  •  1 łyż. proszku do pieczenia
  •  2 szkl. mąki
  •  4 duże jajka

Opcjonalnie garść orzechów włoskich i migdałów które można dodać do ciasta 



Przygotowanie:

W dużym garku rozpuścić margarynę dodać cukier, mleko, kakao, ekstrakt waniliowy.  Doprowadzając do delikatnego wrzenia , ściągnąć z ognia, odlać pół szklanki na polewę . Odłożyć do ostygnięcia.

Do zimniej masy dodać mąkę , proszek do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką . Masa będzie bardzo gęsta, dodajemy po jednym żółtku dalej ucierając. Biała ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą kakaową .


Pieczemy w temperaturze 180 stopni w czasie 30-40 min. (do suchego patyczka)


Po ostygnięciu ciasta polewamy pozostałą polewą którą odłożyliśmy .







wtorek, 21 października 2014

Babka nutelle spotkała



Babka z nutellą
orzechami laskowymi.




Składniki na ciasto:

  • 125 g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 180g nutelli
  • 5 jajek
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 szkl. zmielonych orzechów
  • 2 łyż. kakao
  • 2 łyż, proszku do pieczenia


Polewa:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 50g margaryny



Przygotowanie:

Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier dalej ucierając. Następnie dodać nutellę i ponownie utrzeć . Biała oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy wciąż ucierając. Dodać przesianą mąkę, kakao, orzechy , mleko i proszek do pieczenia. 
Białka ubić na sztywną pianę , Delikatnie wymieszać z masą,

Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 min po 20 min w 180 stopni przez następne 30 min.



Polewa:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej , dodać masło i wymieszać.


niedziela, 19 października 2014

Muffiny dynia z wiśnią




Składniki:

  •  2oo g pure z dyni
  • 300 g mąki pszennej 
  • 160 g cukru
  •  2 jajka
  • 1,5 łyż. proszku do pieczenia
  • 0,5 łyż. sody oczyszczonej
  •  60 ml mleka
  • 150 g roztopionej margaryny
  •  2 łyż. ekstraktu waniliowego lub syropu waniliowego 
  • starta skórka z 2 pomarańczy
  • sok z połówki pomarańcza
  • wiśnie świeże lub mrożone po 2 na muffinę

Przygotowanie:

Margarynę roztopić i ostudzić . Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą . Dodać cukier, sól, skórkę z pomarańczy, Wymieszać i odstawić .
W drugiej misce pure z dynią wymieszać z jajkami dodać mleko i roztopioną margarynę, wanilię wymieszać,
Za pomocą łyżki delikatnie wymieszać składniki suche z mokrymi. Nie mieszać za długo.
Piec w temperaturze 190 stopni , 15-20 min do suchego patyczka.




Dynia lubi gruszki


Dynia stała sobie w domu z ponad tydzień czasu w końcu przyszedł czas i na nią . Szukając przepisu na placki dyniowe nie mogłam się zdecydować , w każdym czegoś mi brakło . Nigdy nie piekłam nic  z dyni. Walczyłam z nią 30 min  aż ją pokroję i upiekę w piekarniku. Dodałam gruszki które idealnie lubią się z dynią . Ciasto wyszło bardzo wilgotne, ale pod żadnym pozorem nie wyszło zakalcem.
Polecam ;)





Składniki:

  • 300 g musu z dyni 
  •  200 g margaryny lub masła
  •  szklanka cukru
  •  3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  •  2 łyż, proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru waniliowego
  • starta skórka z jednego pomarańcza
  • 4 łyż. soku z pomarańcza
  • 3 gruszki

Przygotowanie:

Niewielką dynię przekroić na 4 ćwiartki, wyczyścić z pestek, wstawić do piekarnika 190 stopni na 50 min . Gdy dynia będzie miękka , wyciągnąć do ostygnięcia . Obrać ze skórki i zrobić z niej pure , blenderem .


Składniki muszą być w temperaturze pokojowej !

Masło rozpuszczamy razem z cukrem i cukrem waniliowym , czekamy do ostygnięcia . Po ostygnięciu dodajemy mus z dyni, dobrze wymieszać. Następnie dodajemy 3 żółtka, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy,  proszek do pieczenia, po trochę mąki (najlepiej przesiać mąkę 2 krotnie) . W osobnym naczyniu ubijamy białka.  Delikatnie łyżką drewnianą mieszamy białka z powstałą masą dyniową .

Gruszki obieramy ze skórki, przekroić na pół każdą z gruszek i wbić w masę dookoła formy.




 Pieczemy około 50 min w temperaturze 180 stopni.



niedziela, 12 października 2014

Sernik z limonką




Sernik z limonką na spodzie czekoladowych ciasteczek, jest delikatny, rozpływa się w ustach i nie opada podczas pieczenia ;)







Składnik na masę;


  • 1kg  trzykrotnie zmielonego sera białego
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 3 łyż. mąki ziemniaczanej
  • 250g cukru do wypieków
  • 200ml śmietanki 30 %
  • 5 łyż. soku z limonki
  •  starta skórka z limonki

Składniki na spód:

  • Paczka herbatników czekoladowych
  • 50g margaryny.



Herbatniki rozkruszamy, rozgniatamy  na piasek . Rozpuszczamy margarynę . 
Rozpuszczoną margarynę dodajemy do ciasteczkowego piasku mieszamy. Gotowe ciasteczka przesypujemy do foremki 22 cm . Robimy spód ciasteczkowy delikatnie wgniatamy w foremkę .
Wkładamy do lodówki na 15 min.

W tym czasie przygotowujemy masę serową . Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, nie jest potrzebne ubijanie białka .  Miksujemy z dobre 5 min , nie dłużej, nie krócej . Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka nie przejmuj się tak ma być ;) 


Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni , 60 min . Unikniemy ściętej i pękającej góry.

Smacznego ;)



wtorek, 7 października 2014

Sernik czekoladowy z gruszkami



Niedawno znalazłam zdjęcie sernika z ułożonymi połówkami gruszek na wierzchu , przypadło mi to do gustu i postanowiłam sama wypróbować ;) Baza pod sernik jest całkiem inna .




Składniki:

Na spód :
  • Opakowanie herbatników
  • 50 g margaryny

Masa serowa :

  •  1 kg zmielonego trzykrotnie sera ( lub wiadereczko sera na sernik )
  •  6 łyż. mąki ziemniaczanej
  •  3/4 szkl. cukru do wypieków
  •  150 ml śmietanki 30 %
  •  1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • skórka z cytryny
  • 4 łyż. soku z cytryny
  • 2 tabliczki gorzkiej cytryny

  • 3 gruszki


Przygotowanie:

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , odstawiamy do ostygnięcia.
Ser, mąkę ziemniaczaną , cukier, śmietankę , jajka, skórkę i sok z cytryny. Wymieszać  lub zmiksować (polecam wymieszać delikatnie łyżką ). Na koniec dodać ostygniętą czekoladę i jeszcze raz wymieszać .

Gruszki pokroić w połówki, ponacinać od góry.
Ułożyć na wierzchu masy serowej nie dociskać .


Temperatura pieczenia 170 stopni , czas 50-70 min.









poniedziałek, 6 października 2014

Kokosanki

Kokosanki to jeden z lepszych smaków dzieciństwa . Delikatne ciasto, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe.  Idealne do kawy. Zamieniłam tradycyjny aromat do ciast na likier kokosowy.




Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  •  1 szklanka cukru
  • 8 łyż. oleju
  • 8 łyż. wody
  • likier kokosowy
  • 2 łyż. proszku do pieczenia
Polewa:

  • kostka margaryny 
  • 3/4 szkl. cukru
  • szklanka wody
  •  3  łyż, kakao
  •  tabliczka czekolady
Dodatkowo 400 g wiórek kokosowych 


Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem , dodać wodę i olej dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubite białka i likier kokosowy  wymieszać z masą . Wstawić do piekarnika na 35 min 175 stopni.
Ostygnięte ciasto pokroić na niewielkie kwadraty, które obtaczamy w lekko ostygniętej polewie i wiórkach .