niedziela, 20 października 2013

Orzechowiec



Jedna z moich ulubionych pozycji świątecznych. Od kilku lat nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Po pierwsze orzechy włoskie z domowego ogródka, po drugie krem i smak miodu.
Ciacho wymaga więcej czasu i cierpliwości .





Składniki:


ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 125g margaryny (pół kostki)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  •  2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa orzechowa:
  • 30dag orzechów włoskich
  • 125 g margaryny (pół kostki)
  • 2 łyż miodu
  • 0,5 szklanki cukru pudru
Krem:
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyż. mąki pszennej
  • 2 łyż. budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru .
  • żółtko jajka

Wykonanie :

ciasto 
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części. 

polewa orzechowa
Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane  orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć w miejsze kawałki.)

Na jeden placek nałożyć polewę . Drugi placek pieczemy bez polewy.

Piec po 15 min (180-190 stopni)

Krem
Żółtko rozbełtać w pół szklanki mleka  następnie dodać mąkę i budyń. Dokładnie wymieszać aby nie pozostały żadne grudki. Resztę mleka zagotować na małym ogniu. Do gotującego mleka dodać rozczyn z mąki. Do momentu powstania budyniu. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Masło ucierać stopniowo dodając ostudzony budyń. Całość miksujemy na szybkich obrotach.


Na pierwszym kruchym placku rozsmarować krem, przykrywając drugim plackiem z polewą orzechową.



(Można obydwa placki przygotować  w polewie orzechowej )



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz