Jedna z moich ulubionych pozycji świątecznych. Od kilku lat nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Po pierwsze orzechy włoskie z domowego ogródka, po drugie krem i smak miodu.
Ciacho wymaga więcej czasu i cierpliwości .
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki
- 125g margaryny (pół kostki)
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa orzechowa:
- 30dag orzechów włoskich
- 125 g margaryny (pół kostki)
- 2 łyż miodu
- 0,5 szklanki cukru pudru
Krem:
- 0,5 l mleka
- 2 łyż. mąki pszennej
- 2 łyż. budyniu śmietankowego
- 1 kostka masła
- 2/3 szklanki cukru pudru .
- żółtko jajka
Wykonanie :
ciasto
Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części.
polewa orzechowa
Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder i wymieszać. Dodać obrane orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć w miejsze kawałki.)
Na jeden placek nałożyć polewę . Drugi placek pieczemy bez polewy.
Piec po 15 min (180-190 stopni)
Krem
Żółtko rozbełtać w pół szklanki mleka następnie dodać mąkę i budyń. Dokładnie wymieszać aby nie pozostały żadne grudki. Resztę mleka zagotować na małym ogniu. Do gotującego mleka dodać rozczyn z mąki. Do momentu powstania budyniu. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Masło ucierać stopniowo dodając ostudzony budyń. Całość miksujemy na szybkich obrotach.
Na pierwszym kruchym placku rozsmarować krem, przykrywając drugim plackiem z polewą orzechową.
Masło ucierać stopniowo dodając ostudzony budyń. Całość miksujemy na szybkich obrotach.
Na pierwszym kruchym placku rozsmarować krem, przykrywając drugim plackiem z polewą orzechową.
(Można obydwa placki przygotować w polewie orzechowej )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz