Chyba nie ma osoby która nie spróbowała chociaż raz tiramisu . Nie żadne gotowe ciasto w paczce . Tylko własne tiramisu do kawy. Można zrobić w pucharkach, foremkach czy też w tortownicy.
Udane tiramisu to przede wszystkim delikatny krem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto.
Dzisiaj proponuje Tort tiramisu :
Składniki:
biszkopt
- 4 jajka
- 100g mąki pszennej
- 33 g mąki ziemniaczanej
- 130 g drobnego cukru
do nasączenia
- 160 ml ostudzonej mocnej kawy
- 80 ml likieru może być kawowy albo amaretto
na masę:
- 750g serka mascarpone
- 100g drobnego cukru
- 150 ml śmietanki kremówki
100g czekolady gorzkiej startej na dużych oczkach.
Przygotowanie:
Biszkopt- oddzielamy białka od żółtka. Ubijamy białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo żółtka.
Mąki wymieszać i przesiać . Delikatnie wymieszać z masą nie miksując ! . ( najlepiej drewnianą łyżką)
Tortownice o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia tylko dno formy. Boków niczym nie smarować . Wyłożyć ciasto . Pieczemy w temperaturze 160 -175 stopni, przez 45 min .
Kawę z likierem wymieszać .
Masa- kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodać serek mascarpone na małych obrotach zmiksować.
Wykonanie :
Pierwszy blat biszkopta kładziemy na tortownicy, nasączamy 1/3 likieru z kawą, dodajemy 1/3 masy serowej i 1/3 wiórek czekoladowych. Następny biszkopt tak samo nasączamy itp. Kończąc tort wysmarować boki masą , posypać wierzch wiórkami. Dekoracja różna ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz