niedziela, 6 października 2013

Kruche ciasteczka


Idealne na każdy dzień tygodnia, pasują za równo do kawy jak i herbaty. Nie jeden łasuch potrafi zjeść całą miskę tych kruchych łakoci. 


Składniki:


  • 300g mąki
  • 1 jajko
  • 150g masła
  • 70g cukru pudru
  •  1 łyżeczka cukru  z wanilią
Sposób przygotowania:

Jajko roztrzepujemy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mąkem razem z masłem siekamy. Wszystko razem zagniatamy. Na godzinę chłodzimy w lodówce.
Po godzinie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kształty foremkami.

Temperatura pieczenia 170 stopni aż ciasteczka się zarumienią około 10 minut.



Aby ciasteczka były kolorowe, dodajemy barwnik spożywczy w proszku który dosypujemy do mąki .

1 komentarz:

  1. mam ochotę obdarować takimi serduszkami wszystkich, których kocham :)

    OdpowiedzUsuń