niedziela, 6 października 2013

Sernik nowojorski

Kiedyś myślałam o serniku jak o największym wrogu. Zawsze mama powtarzała, że ser opada w serniku, bo pęka, bo to i tamto. W pierwszym serniku świątecznym nie dodałam białek. Sernik w piekarniku, a białko na blacie. Chociaż sernik był całkiem dobry. Ostatnimi czasy wypróbowałam kilka, a może już kilkanaście serników. Jeden z moich ulubionych, który pojawia się chociaż raz w miesiącu jest Sernik nowojorski (New York Cheesecake) . Jest po prostu znakomity, delikatny i aksamitny rozpuszcza się w ustach sam :) Wykonanie spodu nie wymaga wielkich umiejętności.



  Składniki;

 spód:

 70 g masła, roztopionego
 140 g ciastek pokruszonych 


 Ciastka rozdrobnić na piasek, dodać  roztopione masło (bądź margarynę) . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (boki oczywiście wysmarować margaryną ), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Odłożyć do lodówki na pół godziny

Ciastka- mam na myśli herbatniki , ciasteczka maślane lub jakiekolwiek kruche.


Składniki na masę serową :


900g sera białego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderczka

250g drobnego cukru [polecam brązowy]
3 łyż. mąki pszennej
wanilia lub olejek waniliowy
skórka z otartej cytryny
3 duże jajka
1 żółtko
200ml kwaśnej śmietany [18 %]


Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do gładkości. Nie miksować zbyt długo tylko do połączenia się składników.

Masę serową wylewamy na schłodzony spód z ciasteczek.


Prawidłowo pieczenie powinno odbyć się w kąpieli wodnej.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Tortownicę wstawić do większego  żaroodpornego naczynia. Pomału nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Po 45 min zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 30 min. Podczas pieczenia najlepiej przykryć górę folią aluminiową . Ciasto po tych 65 min powinno być upieczone. Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca. Powinno być ścięte na środku.



Drugi sposób pieczenia jest tradycyjny wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy przez 30 min po czym zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Przykrywamy wierzch folią aluminiową .




(Nie zapominajmy, że temperatura pieczenia może się wydłużyć )




Górę sernika można  pokryć polewą, lukrem lub sosem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz