Składniki;
spód:
70 g masła, roztopionego
140 g ciastek pokruszonych
Ciastka rozdrobnić na piasek, dodać roztopione masło (bądź margarynę) . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (boki oczywiście wysmarować margaryną ), masę ciasteczkową wcisnąć w dno, wyrównać. Odłożyć do lodówki na pół godziny
Ciastka- mam na myśli herbatniki , ciasteczka maślane lub jakiekolwiek kruche.
Składniki na masę serową :
900g sera białego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderczka
250g drobnego cukru [polecam brązowy]
3 łyż. mąki pszennej
wanilia lub olejek waniliowy
skórka z otartej cytryny
3 duże jajka
1 żółtko
200ml kwaśnej śmietany [18 %]
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do gładkości. Nie miksować zbyt długo tylko do połączenia się składników.
Masę serową wylewamy na schłodzony spód z ciasteczek.
Prawidłowo pieczenie powinno odbyć się w kąpieli wodnej.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Tortownicę wstawić do większego żaroodpornego naczynia. Pomału nalać do niego wrzątek do połowy wysokości tortownicy. Po 45 min zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec następne 30 min. Podczas pieczenia najlepiej przykryć górę folią aluminiową . Ciasto po tych 65 min powinno być upieczone. Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca. Powinno być ścięte na środku.
Drugi sposób pieczenia jest tradycyjny wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy przez 30 min po czym zmniejszamy temperaturę na 160 stopni. Przykrywamy wierzch folią aluminiową .
(Nie zapominajmy, że temperatura pieczenia może się wydłużyć )
Górę sernika można pokryć polewą, lukrem lub sosem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz