niedziela, 6 października 2013

Racuchy kochane :)



Naleśniki i tak samo nasze kochane racuchy należą do szybkiego deseru na zaspokojenie "mamy coś dobrego ". Nie są ani czasochłonne ani też trudne. Nigdy nie zapomnę racuchów babci są one nie do podrobienia . Smak dzieciństwa. Ile Pań czy Panów w kuchni tyle przepisów na racuchy .


Racuszki z jabłkami :


  • 6 niedużych jabłek
  • 500g mąki pszennej
  • 2 szklanki kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu lub mniej (jak kto lubi)
  • szczypta soli


Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej, wymieszaj z kefirem i jajkami. Dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia. Ciasto odstawiamy na 10 min .

Jabłka obieramy, można zetrzeć na tarce lub pokroić w talarki albo w kostkę .Wymieszać z ciastem.
Na koniec dodać cynamon .

Smażymy racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą rumiane. Posyp cukrem pudrem.


Smacznego :)

Dlaczego kefir ?
Kefir sprawia, że racuchy są bardzo wilgotne i puszyste. Również można zastąpić maślanką lub zsiadłym mlekiem.



1 komentarz:

  1. Moja mama robi racuchy z jablkami, chyba zadzwonie i poprosze o przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń