Cynamon cynamon i jeszcze raz cynamon, uwielbia jego zapach i smak ... jest dla mnie numerem jeden w wypiekach.
Dzisiaj polecam szybkie ciasto cynamonowe na jogurcie z dodatkiem migdałów.
Składniki:
- 100 g zmielonych migdałów
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyż. proszku do pieczeniu
- 1 łyż. sody oczyszczonej
- 3 łyż. cynamonu można mniej
- 100g cukru do wypieków
- 2 duże jajka
- 50g płynnego miodu
- 1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego
- 150 ml oleju najlepiej słonecznikowy lub rzepakowy
- cukier puder do dekoracji
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej najlepiej wyciągnąć z lodówki 2-3 h przed przygotowaniem .
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, migdały - przesiać, odłożyć.
Do większej miski wbijamy jajka,dodajemy jogurt, olej i miód. Wszystko mieszamy trzepaczką . Wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem brzegi wysmarować margaryną.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 min do "suchego patyczka".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz