poniedziałek, 2 lutego 2015

Makaroniki - Macarons

Makaroniki – słodkie ciastka przyrządzane z białek jajcukru pudru i mielonych migdałów.

Przez kilka miesięcy podziwiałam zdjęcia przepięknie upieczonych makaroników,  nie miałam na tyle pewności siebie żeby spróbować zrobić te cudowne maleństwa. Czytałam wiele wskazówek i co raz bardziej byłam przerażona .. ale strach ma wielkie oczy i chyba tylko tyle . Wiadomo na początku przy pierwszej partii makaroników byłam w niebo wzięta gdy rozlałam je na matę , moje szczęście uleciało w momencie pieczenia . Spojrzałam w piekarnik i widziałam pęknięte w pół pastelowe makaroniki. Wzięłam głęboki oddech i próbowałam od nowa , aż doszłam do pierwszych cudownych makaroników. Poniżej podaje przepis, a pod przepisem moje spostrzeżenia i kilka wskazówek. 




Składniki :


Na makaroniki:

  • 125 g drobno zmielone migdały bez skórki ( można rownież użyć mąki migdałowej)
  • 3 białka jaj
  • 200 g cukru pudru
  • 30 g cukru
  • barwnik spożywczy / niekoniecznie 
Na krem:
  • 150 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone
Sposób przygotowania :

Zmielone migdały  zmieszać z cukrem pudrem (najlepiej jeśli dodatkowo zmielimy połączone składniki). Białka ubić. Gdy masa zacznie osiągać sztywność, stopniowo dodawać cukier i ubijać na większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodać barwnik spożywczy (stopniowo, by osiągnąć idealny dla nas odcień). Do masy z białek stopniowo dodawać mieszankę mąki migdałowej i cukru pudru. Delikatnie, okrągłymi ruchami zamieszać silikonową szpatułką od spodu do góry, aż masa osiągnie jednolitą konsystencję. Musi być gładka i puszysta, choć nie będzie tak puszysta i sztywna jak sama masa z ubitych białek.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia dla ułatwienia można narysować kółka lub użyć maty do makaroników . Odstawić na godzinę czasu aż z wierzchu makaroników zrobi się skorupka i nie będą klejące gdy dotkniemy wierzch opuszkiem palca.
Makaroniki pieczemy w temperaturze 140 stopni z termoobiegiem można również bez termoobiegu ale wtedy pieczemy o kilka minut dłużej. Od 13 do 15 min.

Krem :
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej zmiksować z serkiem mascarpone .
Przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na połówki makaroników.




Moje spostrzeżenia :
  • Pękanie makaroników powstaje gdy makaroniki za krótko leżakowały zawsze lepiej zostawić o 10 min dłużej niż 10 min za krótko .
  • Dlaczego falbanka robi się z jednej strony ? przyczyną może być termoobieg który wieje za mocno dlatego bezpieczniej piec bez termoobiegu , wydłużamy czas pieczenia ale nasza falbanka wypływa równomiernie .
  • Dodając barwnik spożywczy zazwyczaj dodaje żelowe barwniki Wiltona  nie można przesadzić z ilością żeby nie rozrzedzić masy .
  • Przy łączeniu ubitych białek z migdałami i cukrem pudrem musimy pamiętać o delikatnym zamieszaniu do połączenia składników zbyt długie mieszanie rozrzedzi naszą masę co spowoduje rozlanie na macie.
  • Pamiętajmy, że nie każdy makaronik musi być idealny wystarczy sprawdzić zdjęcia innych makaroników najważniejsza jest falbanka i płaska góra :)  nauka czyni mistrzów .
  • Nie ma co się podawać po pierwszym razie sama zużyłam ponad 1 kg migdałów 
  • Makaroniki idealnie nadają się na prezenty , pięknie spakowane wyglądają jak z najlepszej cukierni, a może zrobić je samemu .









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz