wtorek, 27 stycznia 2015

Faworki - chruściki



Tłusty czwartek co raz bliżej moja pierwsza propozycja to ukochane smaki dzieciństwa chrusty , za dziecka wszyscy się nimi zajadaliśmy nie licząc kalorii , smażony , posypany cukrem pudrem mój ukochany numer jeden .




Składniki ( 2 większe półmiski )

  • 450 g mąki pszennej
  • 3 duże żółtka lub 5 mniejszych
  • 1 łyż. wódki lub rumu
  • 3/4 szkl. gęstej śmietany
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

Mąkę przesiać dodać żółtka, śmietanę , szczyptę soli, wódkę . Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli. Odłożyć na 20 min w folii tylko nie do lodówki.

Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem  ( wybić wałkiem -tzn.  rozwałkować składać w pół i ubijać wałkiem tak kilkanaście razy).

Smażymy w głębokim oleju rzepakowym lub słonecznikowym , z obu stron , nadmiar tłuszczu odsączyć na papierze papierowym

Na końcu posypać cukrem pudrem .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz