Tłusty czwartek co raz bliżej moja pierwsza propozycja to ukochane smaki dzieciństwa chrusty , za dziecka wszyscy się nimi zajadaliśmy nie licząc kalorii , smażony , posypany cukrem pudrem mój ukochany numer jeden .
Składniki ( 2 większe półmiski )
- 450 g mąki pszennej
- 3 duże żółtka lub 5 mniejszych
- 1 łyż. wódki lub rumu
- 3/4 szkl. gęstej śmietany
- szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę przesiać dodać żółtka, śmietanę , szczyptę soli, wódkę . Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli. Odłożyć na 20 min w folii tylko nie do lodówki.
Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem ( wybić wałkiem -tzn. rozwałkować składać w pół i ubijać wałkiem tak kilkanaście razy).
Smażymy w głębokim oleju rzepakowym lub słonecznikowym , z obu stron , nadmiar tłuszczu odsączyć na papierze papierowym
Na końcu posypać cukrem pudrem .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz