niedziela, 18 stycznia 2015

Sernik z musem wiśniowym z białą czekoladą



Dawno nic nie dodawałam , ze względu na czas świąteczny i zamówienia indywidualne na ciasta i pierniczki , w ostatnim tygodniu uczyłam się piec makaroniki , troszkę migdałów moja nauka pochłonęła, ale makaroniki innym razem.  Chociaż do walentynek nie cały miesiąc to mam jedną propozycję, która zdobędzie serce nie jednego twardziela .
Sernik z musem wiśniowym , masa serowa nie jest za słodka a to dzięki limonce , gdyż mus wiśniowy z białą czekoladą wypełnia całą słodycz.



Składniki na spód:


  • paczka herbatników 220 g 
  • 50 g masła lub margaryny

Herbatniki zmielić na piasek , dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać , wyłożyć obłożoną papierem do pieczenia tortownicę 24 cm . Odstawić na 10 min do zamrażalki.



Składniki na masę serową :
  • 600g sera białego trzykrotnie zmielonego
  • 1 całe jajko
  • 2 żóltka
  • 1/3 szk, cukru
  • 2 łyż. mąki pszennej
  • 250 g śmietany 18 %
  • skórka z 1 limonki
  • sok z 1 limonki
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do połączenia składników . Nie mieszać za długo, żeby nie napowietrzyć masy serowej. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 145stopni  przez około 50  minut w kąpieli wodnej.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.


Składniki na mus:
  • 300 g wiśni (mogą być mrożone)
  • sok z połówki cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 0, 5 l śmietanki kremówki
  • 200 g białej czekolady
Do garnka wkładamy wiśnie ( jeżeli używamy mrożonych dajemy zamrożone) sok z połówki cytryny i cukier, gotujemy do rozpuszczenia aż wiśnie puszczą soki. Żelatynę zalewamy do zakrycia , odstawiamy na 10 min.  
Gdy wiśnie będą gotowę odcedzamy je przez sitko , powstały syrop przelewamy z powrotem do garnka, dodając 150 ml śmietanki 36 % , mieszamy do lekkiego zagotowania , ściągamy z ognia , wsypując białą czekoladę , czekamy 5 min i mieszamy jeszcze raz.
Żelatynę delikatnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia ( nie zagotować żelatyny bo straci swoje właściwości). Odstawić do przestudzenia.
Na koniec wlać przestudzoną żelatynę do sosu wiśniowo czekoladowego , odstawić do całkowitego wystygnięcia.

350 ml śmietanki 36 % ubić na sztywną masę , pod koniec ubijania wlewać ostygnięty sos wiśniow czekoladowy . Powstały mus rozlać na sernik schłodzić 12 godzin.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz