Bardzo aromatyczne ciasto w którym banany grają główną rolę . Idealne do kawy w jesienne popołudnie z dodatkiem gruszki która staje się wypełnieniem całości ;)
Szybkie w przygotowaniu bez użycia miksera.
Składniki:
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 6 dojrzałych bananów
- 2/3 szkl. oleju słonecznikowego
- 2 jajka
- 1,5 łyż. sody oczyszczonej
- 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- 2 gruszki
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy widelcem lub blenderem, Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną , Do drugiej miski wlewamy olej, dodajemy rozgniecione banany, cukier i roztrzepane jajka. Dodajemy partiami mąkę z sodą. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy. Przelewamy do blaszki na górze ciasta układamy pokrojone gruszki.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 60 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz