sobota, 15 listopada 2014

Ciasto bananowe z gruszkami



Bardzo aromatyczne ciasto  w którym banany grają główną rolę . Idealne do kawy w jesienne popołudnie z dodatkiem gruszki która staje się wypełnieniem całości ;)
Szybkie w przygotowaniu bez użycia miksera.




Składniki:

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 6 dojrzałych bananów
  •  2/3 szkl. oleju słonecznikowego
  •  2 jajka
  •  1,5 łyż. sody oczyszczonej
  • 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 2 gruszki


Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem lub blenderem, Mąkę przesiewamy razem z sodą oczyszczoną , Do drugiej miski wlewamy olej, dodajemy rozgniecione banany, cukier i roztrzepane jajka. Dodajemy partiami mąkę z sodą. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Na koniec dodajemy orzechy. Przelewamy do blaszki na górze ciasta układamy pokrojone gruszki.

Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 60 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz