Bazą ciasta oczywiście jest ciasto cynamonowe na jogurcie, dlaczego akurat krem ? W domu panuje przewaga osób które uwielbiają ciasta z krem. Zrobiłam mały eksperyment ciasto cynamonowe jest bardzo intensywne. Potrzebowałam czegoś delikatnego i pasującego. Spróbowałam z białą czekoladą . Rezultat jest taki, że ciasto rozpływa się w ustach i smaki idealnie ze sobą współgrają .
Ciasto:
- 100 g zmielonych orzechów
- 230 g mąki pszennej
- 1 łyż. proszku do pieczeniu
- 1 łyż. sody oczyszczonej
- 3 łyż. cynamonu można mniej
- 100g cukru do wypieków
- 1 szklanka jogurtu naturalnego typu greckiego
- 150 ml oleju najlepiej słonecznikowy lub rzepakowy
- 2 duże jajka
- 50g płynnego miodu
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon, orzechy - przesiać, odłożyć.
Do większej miski wbijamy jajka,dodajemy jogurt, olej i miód. Wszystko mieszamy trzepaczką
.
Wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia składników.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem brzegi wysmarować margaryną.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40 min do "suchego patyczka".
Krem:
· 0,5 l śmietanki kremówki 30 %
·
2 tabliczki białej czekolady
·
2 fixy do bitej śmietany
·
2 łyż cukru pudru
Czekoladę umieścić w rondelku połamaną na
kostki, zalać śmietanką . Gotować do momentu rozpuszczenia czekolady.
Pozostawić do ostygnięcia. Na 12 godzin wstawić do lodówki.
Wymieszać fixy z cukrem pudrem, miksować do
momentu ubicia przy końcu dodać cukier z fixem. Ubijanie może potrwać troszkę
dłużej niż zwykle przy ubijaniu śmietanki.
Ciasto przekroić na pół , nałożyć kremem
pozostawiając niewielką ilość na górę ciasta.
Na górę nałożyć resztę kremu, można również
obsypać kawałkami czekolady lub zetrzeć czekoladę na tarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz