poniedziałek, 6 października 2014

Kokosanki

Kokosanki to jeden z lepszych smaków dzieciństwa . Delikatne ciasto, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe.  Idealne do kawy. Zamieniłam tradycyjny aromat do ciast na likier kokosowy.




Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  •  1 szklanka cukru
  • 8 łyż. oleju
  • 8 łyż. wody
  • likier kokosowy
  • 2 łyż. proszku do pieczenia
Polewa:

  • kostka margaryny 
  • 3/4 szkl. cukru
  • szklanka wody
  •  3  łyż, kakao
  •  tabliczka czekolady
Dodatkowo 400 g wiórek kokosowych 


Sposób przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem , dodać wodę i olej dalej ucierając. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec ubite białka i likier kokosowy  wymieszać z masą . Wstawić do piekarnika na 35 min 175 stopni.
Ostygnięte ciasto pokroić na niewielkie kwadraty, które obtaczamy w lekko ostygniętej polewie i wiórkach . 




1 komentarz: