Babka z nutellą
i
orzechami laskowymi.
Składniki na ciasto:
- 125 g masła lub margaryny
- 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 180g nutelli
- 5 jajek
- 200 g drobnego cukru
- 1 szkl. zmielonych orzechów
- 2 łyż. kakao
- 2 łyż, proszku do pieczenia
Polewa:
- 100g czekolady gorzkiej
- 50g margaryny
Przygotowanie:
Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier dalej ucierając. Następnie dodać nutellę i ponownie utrzeć . Biała oddzielić od żółtek. Żółtka wbijać po kolei do masy wciąż ucierając. Dodać przesianą mąkę, kakao, orzechy , mleko i proszek do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę , Delikatnie wymieszać z masą,
Piec w temperaturze 170 stopni przez 20 min po 20 min w 180 stopni przez następne 30 min.
Polewa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej , dodać masło i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz