środa, 22 października 2014

Murzynek ?



Typowy tradycyjny murzynek który całe dzieciństwo gościł w moim domu , gości również teraz. Był pierwszym ciastem które samodzielnie zrobiłam , Jest dla mnie ciastem elastycznym do którego można dodawać wiele, Murzynek z jabłkami, Murzynek z czekoladą . Można również murzynka obłożyć kremem lub dodać orzechy .




Składniki:


  • 250 g margaryny lub masła
  • 1,5 szkl. cukru (w oryginalnym przepisie są 2 ale dla mnie to stanowczo za dużo)
  •  4 czubate łyżki kakao
  • 0,5 szklanki mleka 
  •  1 łyż. ekstraktu waniliowego lub migdałowego
  •  1 łyż. proszku do pieczenia
  •  2 szkl. mąki
  •  4 duże jajka

Opcjonalnie garść orzechów włoskich i migdałów które można dodać do ciasta 



Przygotowanie:

W dużym garku rozpuścić margarynę dodać cukier, mleko, kakao, ekstrakt waniliowy.  Doprowadzając do delikatnego wrzenia , ściągnąć z ognia, odlać pół szklanki na polewę . Odłożyć do ostygnięcia.

Do zimniej masy dodać mąkę , proszek do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką . Masa będzie bardzo gęsta, dodajemy po jednym żółtku dalej ucierając. Biała ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą kakaową .


Pieczemy w temperaturze 180 stopni w czasie 30-40 min. (do suchego patyczka)


Po ostygnięciu ciasta polewamy pozostałą polewą którą odłożyliśmy .







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz