Typowy tradycyjny murzynek który całe dzieciństwo gościł w moim domu , gości również teraz. Był pierwszym ciastem które samodzielnie zrobiłam , Jest dla mnie ciastem elastycznym do którego można dodawać wiele, Murzynek z jabłkami, Murzynek z czekoladą . Można również murzynka obłożyć kremem lub dodać orzechy .
Składniki:
- 250 g margaryny lub masła
- 1,5 szkl. cukru (w oryginalnym przepisie są 2 ale dla mnie to stanowczo za dużo)
- 4 czubate łyżki kakao
- 0,5 szklanki mleka
- 1 łyż. ekstraktu waniliowego lub migdałowego
- 1 łyż. proszku do pieczenia
- 2 szkl. mąki
- 4 duże jajka
Opcjonalnie garść orzechów włoskich i migdałów które można dodać do ciasta
Przygotowanie:
W dużym garku rozpuścić margarynę dodać cukier, mleko, kakao, ekstrakt waniliowy. Doprowadzając do delikatnego wrzenia , ściągnąć z ognia, odlać pół szklanki na polewę . Odłożyć do ostygnięcia.
Do zimniej masy dodać mąkę , proszek do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką . Masa będzie bardzo gęsta, dodajemy po jednym żółtku dalej ucierając. Biała ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą kakaową .
Pieczemy w temperaturze 180 stopni w czasie 30-40 min. (do suchego patyczka)
Po ostygnięciu ciasta polewamy pozostałą polewą którą odłożyliśmy .
,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz