niedziela, 19 października 2014

Muffiny dynia z wiśnią




Składniki:

  •  2oo g pure z dyni
  • 300 g mąki pszennej 
  • 160 g cukru
  •  2 jajka
  • 1,5 łyż. proszku do pieczenia
  • 0,5 łyż. sody oczyszczonej
  •  60 ml mleka
  • 150 g roztopionej margaryny
  •  2 łyż. ekstraktu waniliowego lub syropu waniliowego 
  • starta skórka z 2 pomarańczy
  • sok z połówki pomarańcza
  • wiśnie świeże lub mrożone po 2 na muffinę

Przygotowanie:

Margarynę roztopić i ostudzić . Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą . Dodać cukier, sól, skórkę z pomarańczy, Wymieszać i odstawić .
W drugiej misce pure z dynią wymieszać z jajkami dodać mleko i roztopioną margarynę, wanilię wymieszać,
Za pomocą łyżki delikatnie wymieszać składniki suche z mokrymi. Nie mieszać za długo.
Piec w temperaturze 190 stopni , 15-20 min do suchego patyczka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz