Składniki:
- 2oo g pure z dyni
- 300 g mąki pszennej
- 160 g cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyż. proszku do pieczenia
- 0,5 łyż. sody oczyszczonej
- 60 ml mleka
- 150 g roztopionej margaryny
- 2 łyż. ekstraktu waniliowego lub syropu waniliowego
- starta skórka z 2 pomarańczy
- sok z połówki pomarańcza
- wiśnie świeże lub mrożone po 2 na muffinę
Przygotowanie:
Margarynę roztopić i ostudzić . Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą . Dodać cukier, sól, skórkę z pomarańczy, Wymieszać i odstawić .
W drugiej misce pure z dynią wymieszać z jajkami dodać mleko i roztopioną margarynę, wanilię wymieszać,
Za pomocą łyżki delikatnie wymieszać składniki suche z mokrymi. Nie mieszać za długo.
Piec w temperaturze 190 stopni , 15-20 min do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz