Sernik z limonką na spodzie czekoladowych ciasteczek, jest delikatny, rozpływa się w ustach i nie opada podczas pieczenia ;)
Składnik na masę;
- 1kg trzykrotnie zmielonego sera białego
- 1 całe jajko
- 3 żółtka
- 3 łyż. mąki ziemniaczanej
- 250g cukru do wypieków
- 200ml śmietanki 30 %
- 5 łyż. soku z limonki
- starta skórka z limonki
Składniki na spód:
- Paczka herbatników czekoladowych
- 50g margaryny.
Herbatniki rozkruszamy, rozgniatamy na piasek . Rozpuszczamy margarynę .
Rozpuszczoną margarynę dodajemy do ciasteczkowego piasku mieszamy. Gotowe ciasteczka przesypujemy do foremki 22 cm . Robimy spód ciasteczkowy delikatnie wgniatamy w foremkę .
Wkładamy do lodówki na 15 min.
W tym czasie przygotowujemy masę serową . Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, nie jest potrzebne ubijanie białka . Miksujemy z dobre 5 min , nie dłużej, nie krócej . Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka nie przejmuj się tak ma być ;)
Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni , 60 min . Unikniemy ściętej i pękającej góry.
Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz